Maattabel

Als je op zoek bent naar een sieraad voor jezelf of voor een ander, dan is het bepalen van de juiste maat een belangrijk onderdeel. Daarom geven we je graag meer informatie over de verschillende sieraadmaten en leggen we uit hoe je eenvoudig zelf thuis je maat kunt opmeten.

Ringmaat bepalen

Voor ringmaten worden verschillende waarden gebruikt binnen de sieradenbranche. Op onze website gebruiken we de Europese en Amerikaanse ringmaat. In de tabel hieronder kun je precies zien welke ringmaat geschikt is voor welke diameter en omtrek. Daarnaast geven we je een aantal handige manieren om je ringmaat op te meten.

Manier 1Meet je binnenzijde van je ring met een lineaal of schuifmaat.

Manier 2Maak  gebruik van een lintje of een koordje waarmee je de omtrek van de vinger meet. Doe het lintje niet te strak, maar losjes, om de vinger en meet daarna met een liniaal het lintje. Hiermee heb je de omtrek van je vinger berekend. Nu kun je aan de hand van bovenstaande ringmaten tabel je binnendiameter bepalen.

Manier 3:Heb je geen meetlint of lineaal bij de hand? Dan kun je gebruik maken van deze pagina om de juiste ringmaat te kiezen. Het getal in iedere bol is de omtrek in millimeters en het getal eronder is de diameter in millimeters (en dus ook de ringmaat). Let op: Zorg ervoor dat je het op ware grootte uitprint.

Belangrijke tips:

* Twijfel je tussen twee maten, kies dan altijd de grotere maat.
* De omvang van je vingers wordt onder andere beïnvloed door temperatuur (kou, warmte) en omstandigheden (zwangerschap, hormonen, ziekte, zware arbeid). Probeer je vinger op te meten op een zo neutraal mogelijk moment en bij kamertemperatuur.
* Koop je een brede ring? Kies dan een ringmaat die een halve tot een hele maat groter is dan je standaard maat. Brede ringen voelen namelijk strakker om je vinger.
* Heb je grote knokkels, koop dan geen ring die op de omtrek van je knokkel is gebaseerd. Hij zit dan vaak te los om je vinger, wat niet prettig is. Een beetje water, handzeep of vaseline zorgt er meestal voor dat de ring alsnog goed over je knokkel komt.

Armbandmaat bepalen

Voor je armbandmaat meet je de omtrek van je pols op. Dit kun je doen met een meetlint, of bijvoorbeeld met een touwtje welke je daarna naast een liniaal legt. Je meet de omtrek van je pols direct onder het knobbeltje aan de kant van je pink. Tel hier vervolgens 2 centimeter bij op en je hebt je standaard armbandmaat. Is je polsomtrek dus 17 centimeter, dan is je armbandmaat 19 centimeter.

 

Kettingmaat bepalen

Bij een ketting heeft de lengte vooral invloed op de stijl die je wilt uitstralen. Zie onderstaande afbeelding voor een indicatie hoe verschillende kettinglengtes vallen. Je kunt de gewenste lengte voor jezelf makkelijk bepalen door een touwtje of (meet)lint om je nek te doen op de gewenste lengte en deze vervolgens met een liniaal op te meten.